Får ofta en fråga som jag nu tänkte ge några värdefulla tips till er föräldrar som har ett mycket talangfullt barn.
Flesta frågorna jag får hur kan vi lättast hantera alla utbrott mm som vårt barn får på en sekund och har du några bra tips på hur vi kan hjälpa till att få allt att bli bra eller lider mitt barn av AdHd? Det är en bra fråga med många svar som kan variera. Men det viktiga är att ni lyssnar och förstår ert barn och behovet som gör att olika saker händer. Kan vara trötthet,näringsbrist eller en enorm press inifrån som barnet ej klarar av att hantera just nu. Alla talanger jag fått äran att hjälpa personligen har lätt kunnat få en bokstav eller två, men när man jobbar tätt och lär barnen hantera sina olika tankar och inte bara brusa upp för första tanken utan lära sig tänka rätt i olika situationer då kommer ni se snabbt att barnen blir lugnare och utvecklingen går framåt. Stoppar man upp, sätter press då kommer bara utvecklingen att gå åt fel håll. Det viktigaste oavsett om man är en supertalang eller bara en helt vanlig liten kille eller tjej är att man har extremt roligt i sin idrott eller aktivitet. Syns rätt tidigt barns talang och vilka områden dom behärskar snabbt det man ofta glömmer är dom områden som ej utvecklas lika snabbt och som kan bli enorma stoppklossar längre fram i livet när talangen ej räcker till längre.

Vet vad jag pratar om har själv två barn med en enorm talang men där många bitar gör att viljan att prestera ibland slår fel och en osäkerhet kommer in i bilden. Därför tänkte jag beskriva hur jag som många anser är en extremt duktig tränare hur jag jobbar med mina egna barn Theo och My. Theo är ju nu 6 år och där har vissa bromsklossar fått han att bli frustrerad över små saker men som man han i tanken vet detta fixar jag lätt men sen inser han oj det där vart lite svårare än jag trodde men hans talang och tidiga utvecklingskurva låter han ej backa utan han skall klara det och dessutom perfekt vilket ej går inom allt vilket vi lär han sakta men säkert att allt man vill uppnå måste man jobba hårt för att nå. Men i vissa situationer är det bara så enkelt att allt ej fungerar utan man måste träna och åter träna för att kunna klara olika moment vilket man gör tillslut.

Det viktiga jag personligen säger är att älska det ni vill göra tänk inte så mycket njut bara att hela tiden kunna utvecklas och det gör både Theo och hans lilla syster My varje dag. Men det är inte ett lätt liv att fostra två vinnarskallar sen födseln men vet ju rätt bra vad dom tänker och känner igen mig mycket själv i olika situationer så det handlar bara om att vägleda och styra upp så olika bitar faller på plats vissa fortare än andra. Men alla talanger har en sak gemensamt dom hatar att förlora om det så är att springa, läsa eller nå annat så många tråkiga situationer händer när dom är små men ju längre livet tar dom ju mer lär dom sig att hantera olika moment och inser att där skall jag bara vara lugn och lära mig istället för att brusa upp och tro mig veta att jag vet bäst. Men här känner nog många föräldrar igen sig och många barn har tyvärr svårt att få synas eller lysa med sin talang just på grund av att vilja att vinna är så stor att utbrott mm kommer lätt tills dom får verktyg att lära sig hantera olika motgångar i livet.

Skolan måste bli bättre på att ta hand om barn ej sätta en diagnos på dom så fort dom just ser att viljan är lite väl extrem och då blir barn lätt klassade vilket är så extremt fel. Barn mår bra av att tävla men på sina egna villkor och lära sig förlora men på rätt sätt. Theo 75% av tiden är helt underbar sen är 25% just det många kan se och uppfatta för man ser just ej dom 75% vi ser varje dag. Nu tar jag bara våra barn som ett exempel just för att ingen skall känna sig träffad men lovar av alla jag tränat så har minst 65% av barnen extremt svårt att bemästra sina tankar och sin talang.

Har ett ordspråk jag ofta delar med mig utav:
Hårt jobb vinner alltid mot talang i slutändan, så är man extremt talangfull men ej jobbar hårt ändå så kommer man ej komma dit man vill heller.
Men tänk på att ej stressa fram utveckling låt den komma av sig själv var bara ett stöd och peppa alltid ej gnälla, ställa krav mm.

Jag personligen har inte ens tränat Theo ännu utan bara låtit han utveckla sina skilz själv vilket syns enormt just inom Tennis, simning och E-sport. Men den sport han vill verkligen hålla på med ishockey där går det tyngre just för rädslan att misslyckas är så stark men där lär jag han att ta ett steg i rätt riktning varje träning och bara ha extremt roligt. Vet att när rädslan att misslyckas övervinns så kommer Theo flyga fram i sin utveckling även där för det gör han ju i allt annat så handlar bara om att ha tålamod med era barn så kommer dom att förvåna er många gånger vilket Theo och My gör varje vecka hos oss. Jag finns där varje träning visst hade lätt kunna ge han olika bitar redan nu men för mig så är det viktigaste att Theo älskar det han gör för resten kommer av sig själv. Idag fyller han 6år och är sjuk så blir ingen hockeyträning idag heller vilket syns på hans humör men han hanterar det bättre och bättre för varje vecka som går. Personligen är jag extremt glad jag har all min kunskap idag både som tränare men framförallt som pappa så jag ser allt och kan ´hjälpa han hantera saker snabbare och få en negativ tanke till en positiv istället. Därför har jag avstått många coach uppdrag för att finnas vid min härliga grabbs sida både som stöd men framförallt som förebild för han och alla andra som behöver mig. Varför skriver då jag det här blogg-inlägget? jo vill visa att ni är ej ensamma och ju fler som inser att barnen är det inge fel på bara vår egna kunskap att kunna se, hantera olika situationer. Tänk på att ni är inte ensamma ni har två föräldrar i mig och Linda-Marie som kan hjälpa er där många idag blundar där kan vi lätt komma med råd för hur ni skall kunna klara olika situationer så sätt inte en stämpel på barnen lär er hantera situationer och hjälp dom rätt istället. Många är rädda att gå till ställen som kan hjälpa just på grund av en tanke som är så extremt fel att ha nämligen denna! (Mitt barn är det inget fel på) Man är rädd att stämplas som förälder istället för att inse att barnet verkligen behöver hjälpen och att ni som tar hjälp inte är förlorare ni är vinnare för ni vågar ta tag i saker många blundar för att se och resultatet är tyvärr inget roligt när barnen vuxit och ej fått hjälp det mynnar ut i mycket ilska och osäkerhet så ta hjälp innan det är försent. Skolan skyll inte på att ni ej har resurser när föräldrar skriker efter hjälp det är er skyldighet att ge dom resurser så alla bara skall kunna trivas och utvecklas i skolan. Föreningslivet fostrar mycket av det jag valt skriva här så tänk på det när ni skäller på tränare, ledare för att er kunskap tyvärr brister rätt rejält inom många bitar. Hjälp dom istället utveckla era barn så kommer ni se två saker:

Gladare barn och mer självsäkra
Ni får en bredare kunskap

Så hjälp till istället, stötta där ni själv har kunskap och låt andra göra jobbet där ni brister i kunskap då skall ni få se en enorm utveckling precis som jag ofta ser när jag tränat barn, ungdomar som just många redan dömt ut men där olika bitar stoppas upp av anledningar jag ej tänker ta här.

Det här var ett blogg inlägg riktat till föräldrar men även till ni som följer oss och vår resa för att göra fler till en vinnare.
Kommer försöka hinna skriva ett blogg-inlägg i veckan där jag kommer dela med mig utav olika tips,råd och övningar hur ni skall kunna utveckla och ej stanna upp i er utvecklingskurva. Ha en toppen vecka på er nu så skall jag se till att Theo får en riktigt bra 6 års dag trots feber och förkylning.

Vid pennan/ Mats