Hej alla ni som följer oss!
Nu är det dags att blogga igen och delge er våra tankar, tips kring dom områden vi jobbar med. Det här inlägget kommer handla om min syn på tennisen allt från barn, ungdomar till elit. Jag har valt att ej hålla på så mycket inom coach yrket då alla andra bitar tagit så mycket tid. Men nu skall jag försöka svara på allt ni skrivit till mig om även hur vi på sikt kan få saker att bli riktigt bra igen. Många pratar om att vi ej har barn, ungdomar med rätt inställning i dagens tennis eller idrott men stämmer det verkligen?

Jag personligen har min åsikt klar och den är ej så rolig att ge er men skall göra det ändå, jag skall även ge er små smarta tips ni kan använda i er coachning eller i den klubb ni tillhör. Idag ser jag allt för ofta barn men även ungdomar som ej skrattar, ler eller allmänt mår bra utan tvärtom ser så mycket yttre press och hets så jag blir spyfärdig. För är det nått jag aldrig skulle göra är att hetsa eller driva på nån som ej vill oavsett vad föräldrar vill då tackar jag hellre nej då jag vet att jag garanterat inom fem år ser just han, hon slutat sin tennis och av helt fel anledning. Jag säger inte att det jag ser är rätt men jag säger att om det fortsätter se ut som det ofta gör när jag varit ute i hallarna runt Sverige så kommer fler att sluta på sikt och det vill vi ju inte.

Ovanför här så ser ni tre bilder med ett viktigt budskap i varje bild. Hur en coach, tränare skall inte bara vara en bra tränare utan framförallt ge den man tränar allt man har och vägleda när man kör fast. En tränare skall aldrig säga saker som kan trycka ner ett barn eller ungdom dom som gör det hoppas jag får sluta fortare än kvickt från vår tennis. En tränare skall däremot alltid se det positiva för tro mig en utveckling tar tid, gör man rätt saker så går den framåt ger man däremot fel signaler så går den bakåt eller stannar upp helt. Där är det viktigt att alla som besöker vår sport skall känna wow så roligt det är att träna här och vad tennis är roligt. Där har många klubbar mycket att jobba med att skapa rätt värdegrund. Vad är då rätt värdegrund?

Tänkte beskriva en bra plan för att få till en bra värdegrund men också team känsla.
Alla skall synas, alla skall känna glädje men framförallt ingen skall hamna utanför eller höra nedlåtande ord. Barn skall lära sig tre viktiga saker redan när dom börjar:

 

  • Lyssna,fokus,tro på sig själva
  • Teknik,jobba i grupp, stötta varandra
  • Respekt,attityd,glädje

Om alla klubbar jobbar efter typ en röd tråd som innefattar dessa punkter då har ni en bra värdegrund och kommer få tre viktiga resultat genom att bara se till att alla följer och respekterar er värdegrund. Ni kommer få glada barn som vill varje dag utvecklas och testa sina gränser för att bli bättre steg för steg. Ni kommer få förädlar som inte bara stöttar verksamheten dom kommer ge allt för er klubb just för att ni får deras barn att trivas och känna äkta tränings glädje och att tillhöra just er klubb. Många barn idag är vilsna, några har olika nedsättningar så det är viktigt att man som ledare, tränare verkligen läser av varje situation för att göra gruppen så stark det bara går och att ingen skall känna sig utanför.

Just det ger jag varje enskild jag väljer att träna eller stötta! Jag ger dom rätt tankesätt, hur dom skall respektera sig själv men även andra, jag ger dom verktyg för att kunna hantera deras satsning eller framförallt jag finns där 100% oavsett det går bra eller verkligen kört fast. Det är vad WeMakeWinners står för och vad vi inom FamilyofLapland jobbar extremt noga med att se till att i varje fall vi stöttar det också hålls. Jag tränar ju men framförallt byggt upp Johan Nilsson till att idag vara en bra utvecklande tränare med rätt värdegrund. Johan är ju verksam i Umeå och det är där jag hjälpt rätt många senaste åren att älska sin sport men framförallt bli bättre. Men jag betonar det jag gör är ej för att visa hur bra jag är mm utan för att jag är en som kan göra rätt stor skillnad på många plan och det vill jag föra vidare till fler drivna coacher så att fler barn, ungdomar kan fortsätta utvecklas.

Det jag gör oftast är kanske inte så viktigt för dom som ej förstår men den mesta tiden jag avsätter är till föräldrar som ofta känner men även ser att allt ej är bra men oftast ej vågar ens säga det, där brister värdegrunden rejält. Är det nått Åke lärde mig i Timrå men även Håkan i Gällivare TK så var det att jobba hårt för ens mål men aldrig tappa glädjen längs vägen för då är det kört. Minns än idag alla pass som vi körde oavsett nivå gemensam fys där barn, ungdomar men även vuxna var med och gav allt. Det fostrade en vinnarkultur och den delen har jag med mig både som coach idag men framförallt inom entreprenör yrket. För det är inte vad ni säger som är det viktiga, det är det jobb ni lägger ner och vad det jobbet ger för resultat.

I dag går startskottet jag kommer ge er som vill många viktiga tips, övningar men även ge er andra som följer oss för vår IT kompetens eller andra områden vi verkar i. Bloggen skall vara fri och där kommer ni få ta del av mycket av det jag personligen gör sånt som bara för två år sen var helt dolt. Jag hoppas ni kommer gilla vår blogg där jag, Linda-Marie men även Johan kommer blogga när dom får tid. Vi kommer även kunna erbjuda andra att göra gäst inlägg som vi kopierar in och delar med oss utav.  Jag personligen älskar ju Tennis men även hockey som varit en extremt stor del i mitt liv. Vad jag har för kompetens inom IT-yrket vet nog dom flesta redan 🙂

Ha en riktigt bra Onsdag och lycka till med er karriär om den innefattar tränaryrket eller nå annat givande ge järnet. Njut av varje dag och försök skapa en miljö där ni känner att ni är extremt fri och trivs superbra. Vi ses //Mats